Bra dag och ett litet tv-tips!

Har haft en fantastisk förmiddag! Sjungit och träffat goa människor och skrattat och pratat med folk jag inte träffat på länge. Nu hinner jag vara hemma i en timme, innan jag måste springa till spårvagnen för färd mot jobbet och eftermiddagens familjegudstjänst... Jag ska sköta projektorn och se till så att rätt bild ligger uppe vid rätt tidpunkt. Det tror jag att jag fixar. :)

Jag gav nog visserligen sken av att jag kunde projektorprogrammet bättre än vad jag egentligen gör - men jag tror inte att det är så himla svårt.

Kvällen och natten tillbringar jag hos en fin familj med två små barn, som bor nära kyrkan jag jobbar i. Det ska bli så mysigt att träffa mina småprinsar!   


Klockan 20.42 ska vi kolla på BingoLotto! Då är både mamman i familjen jag ska sova hos och min fina C med och sjunger tillsammans med en kille som heter Michael Ruff.

                                       

Michael Ruff är en skön kille från Hawaii, grym pianist och låtskrivare! Har ni tid och lust så titta på det, för det kommer bli grymt!

Tv4+, klockan 20.42 alltså!

Nu är det snart dags för mig att göra mig i ordning och dra iväg till jobbet.

Ha en fortsatt bra söndag!

Att lämna ätstörningen bakom sig

Jag tror att jag håller på att lämna min ätstörning bakom mig på riktigt. Jag tänker mer och mer sällan på det, och när jag tänker på det handlar tankarna oftast om hur svårt det är att fatta hur sjuk jag varit och hur tacksam jag är över att jag fick hjälp av rätt personer i rätt tid.



Under en period av tillfrisknandet mår man kanske bra av att få skriva av sig och läsa om och samtala med folk i liknande situation, men när man kommit så pass långt så att man ska försöka stå helt på egna ben och på allvar börja utforska sig själv och vem man är - då tänker jag ibland att det här med bloggar mest skadar eller åtminstone hämmar lite.

Det är svårt att lämna en ätstörning, och även den där allra sista biten av ätstörningen är nog klurig att göra sig av med. Ätstörningen har ju trots allt varit en tillflykt och en livlina under så många år så att man inte länge minns vad man gjorde innan den fanns. Man måste alltså hitta ett annat sätt att hantera svårigheter, för det går inte längre att fly in i bantning, träning, hetsätning och ångest. Det alternativet finns inte.

Jag har inte riktigt hittat mitt sätt att hantera mina svårigheter - men jag tror att jag skulle ha lättare att hitta ett sätt om jag inte nästan dagligen uppehöll mig vid bloggar som på olika sätt handlar om ätstörningar.


Jag tänker inte sluta blogga, tror jag... Men däremot funderar jag på att sluta läsa ätstörningabloggar. Jag skriver inte själv särskilt mycket om ätstörningar längre, och jag tror att jag ska byta fokus på mitt läsande också - det är nog dags...

Jag låter mina gamla inlägg vara kvar, och det är inte omöjligt att jag försöker mig på att skriv något klokt inlägg om ätstörningar framöver - men tillsvidare håller jag mig undan och satsar på att hitta sätt att hantera svårigheter.



Mattips och fräscha vindar

Så här tom och trevlig är min vind nu - det känns helt fantastiskt! Tyvärr har jag ingen före-bild men det var ordentligt rörigt vill jag lova!



Nu är det mesta packat i genomskinliga lådor så att lätt ska hitta vad man letar efter. 



Jag blir helt lycklig när jag tittar in och möts av all den öppna ytan. Tänk vad mycket grejer jag skulle få plats med om jag ville!


Kom hem från min förmiddagspromenad för ett tag sedan och har suttit en stund nu och spånat på hyfsat enkla och snabba lunch- och middagsförslag. Jag har genom åren samlat på mig en mängd receptbroschyrer från olika matbutiker och de är faktiskt väldigt bra att hämta inspiration ifrån.



Än så länge ser min lista ut såhär:

- Röd linssoppa
- Currykryddade räkos med pasta
- Spagetti med köttfärssås
- Kycklingwok med ris
- Pasta med laxsås
- Potatis- och purjolökssoppa
- Italiensk köttfärssoppa
- Vinterminestrone med parmesankräm
- Lat kålpudding med potatis
- Fisk med frasigt täcke
- Kryddiga kycklingspett
- Ärtsoppa med lax
- Köttfärsgulasch
- Broccolisoppa


Ska testa dem en i taget nu i några veckor framåt, och liksom samla på mig några favoriter. Jag har haft så himla dåligt med idéer den senaste tiden. Det ska det bli ändring på nu!

Har ni några lunch- eller middagsförslag så får ni gärna komma med dem - jag behöver ny inspiration.


Pussel och långpromenad

För mig är pussel verkligen väldigt avkopplande!



Jag ska pussla en stund till nu, och sen ska jag banne mig ge mig ut i det fina vädret! En långpromenad får det bli, med medhavd macka och kanske nyponsoppa eller te i termos. :)

Jag ska gå upp på vinden och ta en bild på min nya fina ordning också - så ni ska få se sen!

Röd linssoppa - värsta grymma lunchtipset!

Idag har jag verkligen jobbat på ordentligt med städningen och röjandet! Vinden är grymt bra organiserad med ordentliga plastlådor och även här nere i själva lägenheten är det ordning och reda. Jag är supernöjd!

Okej, jag har en hög med papper kvar att sortera, och en påse med pysselsaker att gå igenom - men det kan jag ägna mig åt i morgon eftermiddag eller på kanske tisdag. 


Lagade en jättegod linssoppa idag, till lunch. Måste bara tipsa om den, för den var så lätt att göra och dessutom väldigt, väldigt god. Receptet kommer från Östra sjukhusets ätstörningsenhet och är utformat av en dietist som jobbar där. Gott och helt tryggt, de dagar man känner sig lite osäker. Om man dessutom dukar fint så kan ju lunchen inte bli annat än en succé! :)



Här kommer receptet:
RÖD LINSSOPPA (4 port.)

1 stor gul lök, finhackad
3 msk olja
2 tsk paprikapulver
2 1/2 dl röda linser
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4 skalade, tärnade potatisar
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Fräs den finhackade löken i oljan i en stor kastrull på svag värme.
Den ska bara bli genomskinlig och blank, inte stekt.
Pudra över paprikapulvret och rör om.
Tillsätt linser, vatten, buljong, potatis, tomatpuré och kryddor.
Koka upp soppan och låt den sedan småkoka på svag värme under lock i 30 minuter.

Servera soppan men en skiva bröd med smör och ost och eventuellt en citronklyfta att pressa över soppan.

Jag ställde också fram en skål med crème fraiche som man kunde klicka i soppan om man ville - det blev väldigt gott, så det är värt att testa!

Jag börjar se resultat!

Jag börjar se resultat av dagens kraftansträngning! Det är långt ifrån färdigt, men det börjar helt klart bli ordning!



Garderoben är helt färdigrensad och jag har också fått upp några färdigsorterade lådor ovanpå garderoben. Dessutom har jag nu tre sorterade pyssellådor under sängen. Det är ju en bra början! I morgon åker jag en sväng till Ikea och köper fler genomskinliga lådor och en grovförvaringshylla till vinden och så ska det röjas där också. Jag vill ha ordning och reda nu! Jag har haft det rörigt alldeles för länge.

Jag blir tokig på den här oordningen!

När man bor i en liten lägenhet blir det väldigt snabbt stökigt. Det räcker att man inte bäddar sängen, lämnar gårdagens kläder framme eller låter jobbpapper ligga kvar på bordet när man går hemifrån - och plötsligt är det kaos överallt!

Snart ger jag upp försöker att hålla ordning, men inte riktigt ännu. I dag är jag ledig från jobbet och i morgon stannar jag hemma och försöker bli ordentligt frisk - så de här dagarna tänker jag passa på att verkligen försöka ta tag i min oreda.

Papper ska sorteras och slängas i olika högar, tyger ska samlas på ett ställe, disken ska diskas, golvet ska dammsugas och badrummet ska torkas av och rensas från tomma och onödiga förpackningar... Det kommer bli en sådan ordning! Förhoppningsvis håller det ett tag också - men vi får väl se.

Några uppmuntrande ord är ju aldrig fel

När jag kom till kyrkan i dag hittade jag den här lappen på min pärm:



Världens finaste C, hade skrivit en liten lapp till mig - med några instruktioner för dagen och några avslutande uppmuntrande ord.

"Du är en pärla!
En värdefull!!"


Hon är ju supersöt!
Men det verkar som att hon är lite orolig för hur jag klarar mig nu när hon är bortrest i en vecka.
Jag har bestämt mig för att klara mig fint och ta hand om mig ordentligt den här veckan - för att verkligen visa henne att jag kan ta vara på mig själv. Hon ska inte behöva vara orolig för mig varje gång hon inte är hemma och kan ha koll på mig... Jag vill att hon ska kunna lita på mig!


Sådant här gör mig glad!

Det här bilden är ju helt underbar!
Ett gäng utrotningshotade giraffer på väg till ett reservat på en ö i en sjö i Kenya...

En nutida version av Noaks ark? De utrotningshotade Rotchild
(Bilden kommer från aftonbladet, http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8557820.ab)


I Metro stod det så här: "Även om det inte är omöjligt för giraffer att simma tror vi att de skulle göra det dåligt jämfört med andra däggdjur och därför, om möjligt, sannolikt unvika att simma."
(Två vetenskapsmän kom fram till slutsatsen med hjälp av matematik)

En liten faktaruta finns också i Metro: "2,8 meter. Det vattendjup som krävs för att giraff ska kunna 'simma' utan att bottna."

Lördagsmiddag och melodifestival



Tända ljus, vitt vin och pasta med baconsås...

Vilken lördagskväll!

Pops Crunchy

Lite lördagsgodis blev det också i kväll - de är hur goda som helst de här!
Jag älskar salt och jag älskar choklad, det kan ju inte bli bättre... 

Varför ska allt kretsa kring dieter, vikt och utseende?

Varför ska allt kretsa kring dieter, vikt och utseende?

Det finns mängder av tv-program som på olika sätt uppmuntrar till bantning och som påminner oss om hur viktigt det är att vara smal och snygg och se bra ut och äta rätt och träna tillräckligt mycket. Det finns också mängder av unga tjejer och killar som har svårt att hantera allt det här. Tjejer och killar som har eller är på väg att utveckla någon form av ätstörning. Tjejer och killar som genom media får den där sista knuffen i fel riktning...

Jag blir ordentligt arg när jag ser det, för jag vet själv hur svårt det kan vara att stå emot. Jag har själv varit där och fått den avgörande knuffen ner i ätstörningens fängelsehåla. Det är så lätt att hamna där, så lätt att gå för långt i sin strävan efter att uppnå medias idealbilder - men det är ett riktigt helvete att ta sig ur det sen!

För mig räckte det med bara några månader för att ordentligt trassla in mig i ätstörda tankar och beteenden - men det har krävts tre år av kamp för att bli så frisk som jag är i dag. Och då har jag ändå en del saker kvar att jobba med för att bli riktigt, riktigt frisk.


Det finns så mycket annat i livet som är viktigare än hur man ser ut och hur mycket man väger! Det har jag insett nu, det senaste året. Det är så mycket viktigt som man inte hinner och inte orkar med när man är befinner sig mitt i en ätstörning. Man prioriterar bort vänner och sociala kontakter, man orkar inte göra bra ifrån sig i plugget eller på jobbet och man ser inte allt det vackra som finns runt omkring en.


Jag har missat fem år av mitt liv på grund av en vidrig och avskyvärd ätstörning - men om jag kan hjälpa någon att inte hamna i den skiten så är mina erfarenheter trots allt inte helt förgäves...


11 februari 2011

Pratade lite med C i eftermiddags, och hon sa att jag inte behövde be om förlåtelse - hon vet att det inte var jag som hatade henne, utan sjukdomen... Hon är världens finaste människa! Tänk att hon har orkat med mina stolligheter och sjuka beteenden och liksom stått kvar och fortsatt stötta mig trots all skit hon fått ta emot.

Alla gånger jag låtit henne veta hur mycket jag hatar henne och hon bara svarat att jag kan hata henne hur mycket jag vill, och hon tänker ändå inte sluta bry sig. Jag kan inte låta bli att tycka att det är ganska storartat. För det är jag henne evigt tacksam!  


Kom ifrån jobbet ganska tidigt i kväll och köpte med mig thaimat på vägen och nu sitter jag och pusslar och tittar på "På spåret" (egentligen väntar jag på Skavlan).

Det här pusslet fick jag av min mamma i julklapp - det har legat halvpusslat under soffan sen i julas. I dag plockade jag fram det igen och det är ju riktigt mysigt att sitta och pussla för sig själv märker jag nu!

Jag pusslade väldigt mycket när jag var i behandling för två år sedan, men sedan kom jag av mig... Tror bestämt att jag ska ta upp det igen - för det är ett bra sätt att koppla av när man haft en trasslig vecka på jobbet.

Hoppas ni har en trevlig fredagskväll!

Sorg och tacksamhet

I flera år har jag gått bakom ryggen på min vän C och svikit henne gång på gång... Jag har ljugit om träning och bantat i smyg. Jag har nekat till alla hennes påståenden och anklagelser om viktnedgång och ätstörningar. Och jag har skrikit på henne, sagt elaka saker och hatat henne - bara för att hon brytt sig om mig på ett sätt som störde min sjukdom.  

Det gör ont att tänka på hur illa jag gjort henne - och fortfarande (trots att jag nu är frisk eller så gott som) så har hon ibland svårt att lita på mig fullt ut. Egentligen är det kanske inte så konstigt, så som jag har beteet mig - jag bara önskar att jag kunde backa tiden och ta tillbaks allt ont jag gjort henne. Jag bara önskar att hon kunde våga lita på mig helt och fullt igen.



Vi har fortfarande en väldigt nära och tight relation, men jag har trasat sönder hennes hjärta en smula och även om vi har hjälpts åt att laga det så gott vi bara kan så kommer kanske ätstörningen alltid finnas kvar som ett litet ärr i bakgrunden och hindra den där totala tilliten oss emellan. 

När jag ser tillbaka på de senaste åren, från det att vi träffades (mitt i min värsta sjukdomsperiod) tills idag, så känner jag både sorg och tacksamhet... Sorg över att jag skadat henne så otroligt mycket, och tacksamhet över att hon trots det fortfarande står kvar och vill vara min vän.


Jag vet inte hur jag ska kunna hjälpa henne att våga lita på mig igen, och jag vet inte hur jag ska kunna visa henne min tacksamhet över att hon trots alla mina svek står kvar och är min vän. Jag vet inte hur, men jag önskar att jag kunde göra det.  

Värme är ju hur skönt som helst!

Jag är väldigt frusen av mig, går nästan jämt runt med halsduk och handledsvärmare och mina fingrar och konstant iskalla.

I går tipsade min kollega om den här bäddvärmaren - den kostar 299 :-, och är tydligen jättebra! Hon brukar sätta igång den en stund innan hon ska gå och lägga sig och sen stänga av den precis innan hon somnar. Jag tycker att det låter alldeles underbart! När jag bodde hemma hos mamma brukade jag ofta värma upp täcket lite i torktummlaren precis innan jag kryper ner i sängen. Inte jättemiljövänligt, men hur skönt som helst...



Tror att jag ska köpa en sådan bäddvärmare - vore så vansinnigt skönt att få krypa ner i en varm säng! 


Vad gör man en ledig och snöregning dag?

I dag är jag ledig och vädret är helt hemskt ute. Vad sjutton hittar man på då?

Jag knallar runt i mysbyxor och otvättat hår och gör just ingenting. Eller, jag har ju ätit frukost, bäddat sängen och gjort några alla hjärtansdag-kort och skrivit adresser på några av kuverten - så helt oproduktiv har jag inte varit ändå.


Kan inte låta bli att tänka lite på det där med träning... Skulle så gärna vilja börja träna igen, men jag är så himla osäker på om jag klarar av det. Det är så väldigt laddat på något sätt och när jag tänker på träning slutar det lätt i planer på att träna lite för mycket eller lite för länge. Jag vet helt enkelt inte om jag skulle klara av att träna på ett friskt sätt. Jag är orolig över att bara gå in i träningsanläggningen - all jämförelse och all ångest. Och så ska jag klara av att äta normalt både innan och efter, och jag ska hålla mig från vågen och inte kompensera om jag någon gång skulle missa träningen en vecka... Det känns oroligt, men samtidigt vet jag inte om det någon gång kommer kännas mindre oroligt. Det kan ju vara så att det inte är så svårt när jag väl gjort det några gånger. Mina rädslor kanske är helt obefogade...

Nog om det...


Sätta igång en diskmaskin, duscha och spela lite dragspel känns i alla fall som en bra plan för de närmsta timmarna. Sen behöver jag visst kommentera inför en kollegas IUP-samtal och sortera ett gäng papper också, men det kan jag skjuta lite på... Eller så gör jag det först och spelar dragspel sen... Kanske?


Det är ganska skönt med en ledig dag ibland, men samtidigt känns det lite segt och lite jobbigt om man bara sitter hemma och inte gör något vettigt.

Nu; diskmaskinen och duschen - så får vi se vad som händer sen helt enkelt...


Hoppas ni får en bra dag!

Alla hjärtansdag kort!

I dag har jag pysslat alla hjärtansdag kort! Jag har några vänner som jag vill visa tacksamhet och kärlek, och då är väl alla hjärtansdag kort ett ypperligt sätt? 



Två kort är färdiga, och resten ska jag göra i morgon - tror jag...

Att pyssla är något av det bästa jag vet!


Världens bästa kalas och världens finaste vänner!

Har haft 25-års kalas idag och jag är så himla nöjd! Världens finaste vänner har varit här och firat mig och ätit kakor och haft det trevligt!



Mycket fina presenter fick jag! Det gick till stor del i pysslets tecken, kan man säga. Ett presentkort på panduro och ett presentkort på stans bästa pyssel- och pappaffär, en bok om småkakor, en hemmapysslad tavla, en fin ängel i keramik och en kurs i distresstekniker tillsammans med "mamma"! Och ett lisebergskort och en elvisp!

Och fina "mamma" hade köpt de fina burkarna som jag själv köpte förra veckan. Så tokigt att hon verkligen vet vad jag tycker om... Dessutom frågade hon om jag ville ha en sagaform mugg som jag faktiskt spanat på länge men inte köpt själv. Klart jag vill ha den, den är ju hur fin som helst! :)

Av lillebror fick jag ett paket med hångeltuggumin :). Han är så himla knäpp, men jag gillar honom ändå! Han vill väl att jag ska hitta någon att vara tillsammans med eller nåt... Det är ju lite gulligt...


Alltså, shit vad jag älskar den familjen! Världens vackraste människor!



Nu är det nog snart läggdags - i morgon är det ju trots allt måndag och jobb igen...

RSS 2.0