Åt skogen med alltihop

Kvällen har gått snett... Riktigt snett...

Inte lätt att ta nya tag, men jag ska göra det. På något sätt ska jag klara det! För jag måste göra det, så är det bara!


Många bollar i luften

Just nu flyger det många bollar i min luft, och jag känner mig frustrerad över att jag inte på långa vägar är så effektiv som jag borde vara.

Det ligger mängder av papper av olika slag och i olika högar, överallt. Och jag försöker göra allt samtidigt och duttar lite här och lite där och får egentligen inte gjort någonting.

Ska försöka strukturera upp livet och bollarna lite tror jag. Det här ska göras:

[ ] Städa

[ ] Läsa kurslitteraturen, ligger lite efter

[ ] Förbereda mig inför nästa öppenvårdsmöte på sjukhuset

[ ] Planera för barngruppen jag ska träffa på söndag

[ ] Fixa med matschema (har mängder av recept som jag skulle vilja testa)

[ ] Planera inför festen jag ska ha här på lördag

[ ] Förbereda min roll som organisatör som jag snart drar i gång med

[ ] Ringa jobbet

[ ] Slänga soppor och papp och sådant


Borde kanske börja med kurslitteraturen, ändå.... Sätta mig i sängen och läsa, helt enkelt! :)
Med en kopp te...

Men allra först, stoppa in en laxfilé i ugnen. För det närmar sig faktiskt lunchdags...


Dagens mellanmål

I dag blev det ostmacka, ett äpple och ett glas proviva svartvinbär till mellanmål.

Brukar inte tycka om proviva, men svartvinbär var riktigt god. Den smakade inte alls så där som proviva brukar smaka. :) Nu bakar jag bröd. Ska gå bort i kväll, och ska ta med mig brödet då... Hoppas att det blir gott. Det luktar åtminstone gott! :)

Utvärdering av veckans utmaningar

Tisdag: köpa lunch i skolan. [ ]
Slutade skolan vid lunch och åkte hem och åt.

Tisdag: äta samma sak som alla andra på mötet. [X]
En smörgåsar med ost och skinka och en väldigt liten bit kladdkaka.

Onsdag: äta samma sak som alla andra på mötet. [X]
Två smörgåsar med ost och skinka och två klyftor apelsin.

Fredag: Fika en macka och en kaka till kvällsmat, tillsammans med mina vänner. [X]
Köpte en brownielängd på 7eleven, och delade på den.

Lammkorv med glaserade rotfrukter

Testade ett nytt recept i dag, till lunch. Tyckte att det blev så gott så att jag vill dela med mig av receptet till er! :)


1 Lammkorv (eller en annan tjock korv)
1 morot
1 1/2 potatis
1/2 lök
en bit palsternacka
1 tsk timjan
2 tsk flytande honung
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka morot, potatis, lök och palsternacka och lägg i en ungsfast form. Blanda runt med honung, timjan, salt och peppar. Skär några snitt i korven och lägg den bredvid rotfrukterna i formen. Ställ in formen i ugnen och tillaga i 30 minuter.

Smaklig måltid!

Folkhögskola nästa?

Sitter och fyller i ansökningsblanketter till folkhögskolor. Inte för att det egentligen är bråttom, men det var inte särskilt upplyftande att dra igång med vårterminen så jag känner att jag bara måste få ägna mig åt något roligt nästa höst och vår....

Undrar just vad man ska skriva under rubriken: upplysningar om din hälsa som kan vara viktiga för skolan att känna till.

Är det viktigt för skolan att känna till att jag har en ätstörning? Jag är ju nästan frisk tänker jag.... Fast min behandlare tycker att jag ska ha kvar sjukhuskontakten i ett år till. Vad händer om jag skriver att jag har ätstörningar? Kommer jag inte in på skolan då? Eller kommer jag bli bevakad eller behandlad annorlunda på något sätt? Eller är det en fördel att jag skriver att jag har en ätstörning? Är de snällare mot mig för det? Och vill jag i så fall utnytta det?


Får nog fundera kring det där lite mer....


Nu ska jag strax dra iväg på möte.... Och jag ska ju visst äta vad som bjuds, har jag ju lovat mig själv. Undrar vad det är? Jag kan ju ringa och fråga, men det är ju friskare att bara gå dit och se... :)


Ser jag tjock ut i den här? :)

En klockren musikvideo... :)

Känner igen mig. Jag vet inte hur många gånger jag frågat om jag ser tjock ut, och jag vet inte hur många gånger mina vänner sagt till mig att jag är fin precis som jag är...

http://www.youtube.com/watch?v=43ERd56Xb_UNu måste jag gå och lägga mig, ska upp tidigt i morgon och hålla igång hela dagen.


Åt förresten krabbelurer till kvällsmat i dag! Det var riktigt gott! Har ni ätit krabbelurer någon gång? :)Träning?

Nu de närmsta veckorna har de flesta träningsanläggningarna i stan öppet hus. Många av mina vänner pratar om att gå och träna ganska mycket de här veckorna och jag vill också följa med!

Jag vill träna, men jag är tveksam till om jag kan hantera det. Jag blir orolig och får ett märkligt tryck över bröstet när jag tänker på att jag ska gå i en träningslokal..... Träna tillsammans med massa andra tjejer, jämföra mig med andra tjejer, känna mig tvungen att träna, dra ner på maten, börja väga mig varje dag.......

Skulle så gärna vilja kunna träna utan det där trycket över bröstet, skulle vilja kunna träna på ett sunt och friskt sätt. Men, jag är rädd att jag inte kan... Bara tanken på att börja träna får mig att vilja planera för viktnedgång.


Jag vet inte hur jag ska göra för att träna på ett frisk sätt. Jag vet inte hur man gör....


Varifrån kom energin?

Oj, vilken spurt jag fick på städningen nu på morgonen! Har sprungit som en tok mellan lägenheten och vinden hela förmiddagen. Och det börjar allt arta sig, både på vinden och här inne i lägenheten. :)

Har precis ätit pasta och köttfärssås till lunch, och ska hoppa in i duschen nu... Ska vara på rep kl. 15.00 och måste in till stan och köpa ett par vita leggings först. Hoppas att det finns i bra storlek.


Ska också fundera på utmaningar för nästa vecka...

Jag skulle behöva öva på att inte ha med mig lunch till skolan, att köpa lunch i caféet... På tisdag och onsdag kväll ska jag på möte. Då kommer det förmodligen finnas något att äta... Det blir också en bra övning, att äta det som serveras utan att oroa mig och känna mig osäker.

Tisdag: köpa lunch i skolan.
Tisdag: äta samma sak som alla andra på mötet.
Onsdag: äta samma sak som alla andra på mötet.
Fredag: Fika en macka och en kaka till kvällsmat, tillsammans med mina vänner.

Nu måste jag skynda mig. :)

Vindsstädning och myskväll

Jag och mamma har kämpat hela dagen med att få ordning på min vind. Kom till och med iväg en sväng till ikea och köpte några plastlådor. :) Nu är jag helt slut.....Har suttit en stund i soffan, med en kopp te och tända ljus och en ljudbok.
Nu ska jag snart krypa ner i sängen och somna gott.

Har förresten funderat lite på att skaffa tv. Känns som att det vore skönt ibland... Ska kolla upp vad det finns för alternativ på Siba och Onoff och de där ställena... :)

Har visst svårt att hålla mig pluggfri....

Oj, vad jag har svårt för att inte tänka på plugg. Befinner mig egentligen mittemellan två kurser just nu, och behöver verkligen inte plugga ett dugg. Råkade nyss gå in på nästa kurs hemsida och ladda ner några filer om uppgifter som ska göras under kursen, och direkt börjar hjärnan snurra. Jag vill planera, förbereda och tänka igenom uppgiften - jag vill helt enkelt känna att jag har kontroll över saker och ting.... 

Usch, vad det stör mig! Varför kan jag inte bara koppla av. Jag har ju haft en så lugn och skön kväll hittills.

Nej, jag tänker inte tillåta mig själv att läsa mer om nästa kurs förän på måndag! Jag ska vara ledig i helgen - hela dagen i morgon, och hela dagen på söndag. På måndag ska jag börja läsa in mig lite på kursens innehåll och på tisdag går jag på kursintroduktion...

För övrigt är jag väldigt trött och seg efter min lilla flaska Asti Martini - egentligen dags att krypa ner i sängen. Tvättid i morgon förmiddag. Tvättid = tid att städa och sortera papper och kanske sjunga en truddelutt.  

Fredagsmys och eftertentaångest...

Har skrivit mitt livs första salstenta i dag. . . Det gick hur bra som helst, känns verkligen som att jag kommer få vg på den tentan. :)

Men, som alltid känner jag mig lite deppig såhär efter tentan. Är det någon mer än jag som ofta känner sig nere och deppig efter en avslutad kurs och inlämnad tenta?


Bestämde mig i alla fall för att kvällen skulle bli bra, och det har den blivit... Var och handlade i eftermiddags, köpte tulpaner, gick och lånade en ljudbok och var en sväng på systemet och köpte en liten flaska Asti Martini. Till middag blev det klyftpotatis och pannbiff och ett glas Asti, jättegott!

Har just insett att jag verkligen inte tål särskilt mycket alkohol. Är riktigt snurrig i huvudet..... Men, mysigt har jag det i alla fall! Så det så!  Det är precis sådana här kvällar jag är värd, och som jag vill unna mig och tillåta mig att njuta av.

Ett glas till, och jag kommer sova galet gott i natt!

Mål att sträva mot - 2010

Jag har bestämt mig för att det här ska bli ett bra år. Och för att det ska bli det, så måste jag nog själv vara aktiv och faktiskt försöka och göra mitt bästa. Därför har jag satt upp strävansmål för mig själv. Jag tänker inte se det som några nyårslöften, något som måste hållas och som man kan misslyckas med. Istället är det något jag vill sträva efter, och så länge jag gör mitt bästa och försöker utifrån mina egna förutsättningar så har jag lyckats.

I skolans värld, för eleverna, finns det både uppnåendemål och strävansmål. Uppnåendemålen är sådana mål som alla elever som minst måste ha uppnått i slutet av ett visst skolår, strävansmål kallas de mål som man som lärare ska sträva efter att eleverna uppnår. Strävansmålen är ofta lite luddigt formulerade och ofta är de också väldigt övergripande, och om jag för en stund får plocka strävansmålen ur sitt sammanhang och applicera dem på mitt eget liv så tänker jag att det finns ett syfte med de luddiga och övergripande formuleringarna. Jag gillar de luddiga och övergripande formuleringarna, just för att de är så övergripande och stora och därför inte riktigt går att misslyckas med. Det är sådana mål som man egentligen aldrig kan uppnå, som man aldrig blir färdig med. 

Så, nu tänker jag för mig själv och för er formulera ett antal strävansmål för år 2010...


Jag vill under år 2010 sträva efter att:

-  efter bästa förmåga se livet från den ljusa sidan och glädja mig över vardagens små glädjeämnen. Se livets vardagsskimmer, så att säga.

- ge mig själv tid för avkoppling och tillåta mig själv att ta det lugnt - bara av den enkla anledningen, att jag har ett opåverkbart och oföränderligt egenvärde som människa.

- tänka efter en stund, innan jag säger ja till en förfrågan. Det är tillåtet att säga nej till en förfrågan om barnvakt eller en sånginsats eller vad det nu kan vara, även om man rent fysiskt är ledig och och tillgänglig den aktuella tiden. Mitt egenvärde som människa förändras inte av att jag ibland avböjer när jag blir tillfrågad om något. 

- se andra människor och framför allt våga säga de komplimanger och uppmuntrande ord som jag så ofta tänker men ändå håller inne med. 

- själv ta emot och ta till mig komplimanger och uppmuntande ord, utan att för mig själv hitta på bortförklaringar och anledningar till varför komplimangerna inte kan vara sanna.  

- inte skjuta upp praktiska göromål som tar mindre än fem minuter att göra. Till exempel bädda sängen, skicka iväg ett mail och boka tvättid.
   


Jag har skvallrat...

I går morse ringde jag vännen och skvallrade på mig själv.. Jag berättade att jag hade börjat räkna kalorier och planera viktnedgång, och att jag var rädd för att trassla in mig i sjukdomen igen.

Vi hjälptes åt att skriva ihop ett tydligt, och noggrannt matschema för dagen och efter det gjorde jag allt för att följa det till punkt och prickar.


Kvällen i går, tillbringades på examensfest hos en kompis. En mycket trevlig tillställning! :)
Jag lyckades plocka ihop en normalstor portion middag av buffén, och åt dessutom en liten bit tårta och en nästan lika liten bit morotskaka till efterrätt. Gott faktiskt, till och med tårtan var god - trots grädden. Två bitar godis slank också ner i magen.


I kväll ska jag på bio, Sherlock Holmes. Har pratat med vännen, om att äta popcorn i kväll. Jag vet inte vad jag tänker om det just nu. Hon påstår att det inte är konstigt att äta en liten popcorn till mellanmål eller kvällsmat när man är på bio. Jag vill tro henne, och de flesta äter ju faktiskt popcorn, godis eller något annat sådant när de är på bio. Det är ju konstigare att ta med sig en macka och en frukt in i salongen... :) Det gjorde jag länge när jag var på bio. Det är ju faktiskt normalare att äta popcorn. 

Brukar ni äta något när ni är på bio?  


Bekännelse

Fick en kommentar här om dagen. "Vad lång och smal du är". Sagt i all välmening, det vet jag - men ändå reagerade jag konstigt... Jag trodde inte att jag skulle reagera som jag gjorde... 

Sen jag fick den kommentaren har jag haft tankar på att försöka gå ner i vikt, och jag vet egentligen inte varför. 


Har promenerat av fel anledning idag, det erkänner jag. Och nu har jag precis ätit kvällsmacka, och mår riktigt pissigt.


När jag betraktar mig själv utifrån, ser jag små, små tecken på att ätstörningen börjar ta över igen... Inte mycket, ännu... Men lite i taget. Det är skrämmande, men samtidigt har jag svårt att gå emot det.Jag vet inte vad jag ska göra, helt enkelt. Jag borde väll skvallra på mig själv. Jag borde väll berätta för någon, vad som händer inom mig. Be om hjälp, berätta om min rädsla. För, jag vill inte bli sjuk igen. Jag vill inte det. Men, jag vill bli smal... Men samtidigt vet jag ju att det inte går ihop.

En kort liten tanke...

När man suttit en stund och tittat på smala tjejer och börjar fundera på att gå ut och springa, då ska man stanna hemma.

Tror att jag ska ägna eftermiddagen och kvällen åt att plugga, handla mat, tända ljus och pyssla ihop ett halsband.


Redo för nya utmaningar.

Bara ett kort inlägg, för jag är trött som en gnu...

Jag är galet glad över att jag faktiskt har ätit 80 g godis på en biograf, med en massa människor runt omkring mig. Det känns väldigt befriande, som att jag för varje utmaning jag klarar bryter mig loss en smula från det fängelse som ätstörningen utgör. 

Nu är jag definitivt redo för nya utmaningar igen! Nästa lördag ska jag eventuellt på bio igen, och då är det popcorn som gäller. 

Ska fundera på vilka fler utmaningar jag kan komma på att ge mig själv. Återkommer om det... 

Dags för bio och godis.

Nu ska jag strax på bio. :) Luftslottet som sprängdes, ska bli skojigt!

Och med lite stöd har jag till och med lyckats gå ner till ica och köpa 80 g smågodis som jag tänker mumsa på och njuta av under filmens gång. Fixade det inte helt själv den här gången, men med vännen i telefon gick det riktigt bra... :)År 2010 - året då mitt liv vände......?

Gott nytt år, där ute i cyberrymden. :) haha... Hoppas att ni hade en trevlig kväll igår och att det nya året har börjat bra för er!

Jag var helt inställd på att förra året skulle sluta i kaos. Mellan den 27 och 30 december var hela min värld upp och ner - jag minns inte så jättemycket av det, mer än att jag ständigt rörde mig mellan sängen, köket och badrummet... När det väl börjat gå neråt för mig, så har jag svårt för att stoppa neråtspiralen som hela tiden tycks snurra snabbare och snabbare. Som att det för varje gång jag kräks, krävs mer ansträngning och kanske också mer stöd för att resa sig. Den 29 december ägnade jag hela dagen åt att hetsäta, kräkas och ligga på badrumsgolvet och ha ångest och svårt att andas. Av någon anledning hamnar jag ofta i horisontalläge på badrumsgolvet de dagar då ätstörningen tar över mitt allt. Där kan jag ligga länge och störtgråta och dra efter andan..... Allt i en enda lång kamp, för att inte resa mig upp och stoppa fingrarna i halsen. 

Den 30 december började precis likadant. Jag hade bestämt mig för att äta frukost, men vaknade för sent. Det där med att äta rätt måltid vid rätt tidpunkt är helt avgörande för mig när jag ska ta mig upp ur en svacka, så att äta frukost fast klockan redan var halv elva var inte att tänka på - det skulle gå snett med en gång. I stället väntade jag till lunch och kokade spenatsoppa och ägg. Ägget blev misslyckat så det slängde jag, och direkt efter lunchen fick jag en stor ångestklump i magen och plötsligt låg jag på badrumsgolvet igen. Soppan fick inte vara kvar i magen. En timme och mycket gråt senare, ringde jag en vän och storbölade i luren en stund. Berättade hur skitigt och hopplöst allt var, vilken värdelös människa jag var som inte ens kunde äta en portion spenatsoppa...

Vi pratade en stund, och hon lyckades lugna ner mig så pass att jag gick med på att försöka äta 2 dl fil och 2 dl havrefras och sedan direkt ta en liten promenad.

Jag klarade det, och senare på dagen gick jag hem till en av mina bästa kompisar och hade myskväll med några från gamla gymnasiegänget. Med sällskap och rätt inställning kunde jag plötsligt kvällsfika och till och med äta en liten bit bulle utan ångest och badrumsgolv.

Nyårsafton gick som på räls och i fullfart. Vi var i väg tidigt på morgonen, och sjöng för och med ett gäng hemlösa som åt nyårsbrunch på en av stans hjälporganisationer. :) Strax efter lunchtid gick jag hem och drack nyponsoppa och drog sedan igång projekt: städning. Framåt eftermiddagen kom två tjejkompisar och vi satte tillsammans igång att laga mat. Ugnsrostade rotsaker och asiatiska sesamkycklingspett.

Kvällen blev kanontrevlig. Åtta mysiga tjejer åt trerättersmiddag, i en lägenhet på 29 kvm. Kan inte bli annat än bra!  


I morse sov jag länge. Åt frukost strax innan 10.00 och lunch strax efter 12.00.Dagens lunch bestod av rester från gårdagen. Rotsaker, kycklingspett,
sallad och mango chutney-yoghurt.


Om drygt en timme kommer två kompisar och hjälper mig att fika upp en del av kakan och bullen som blev över från igår. Innan dess ska jag spela piano och nöta in lite musikteori. :) Och efter fikat ska vi in till stan och gå på nyårsgudstjänst.


Det här året börjar bra!


RSS 2.0